Słowacja
Gabriela i Peter Kováčik
Żywność
Małżeństwo z Námestova, miasteczka leżącego w historycznym regionie Orawy, zajmujące się wypiekiem i zdobieniem pierników.
Piernikarstwo sięga w swej historii czasów średniowiecza, w którym pierniki wygniatano dzięki formom rzeźbionym w drewnie, nadając im kształty dam, dworzan, huzarów, koni i serc z motywami roślinnymi. Piernik taki był popularną pamiątką z jarmarku czy z miasta. Jak wiele innych rzemiosł piernikarstwo przechodziło z pokolenia na pokolenie. Dziś jest to niezwykle unikatowe rzemiosło.
Niepowtarzalność i piękno nadają piernikom kolorowe lukrowe ornamenty. Oczywiście wszystkie dekoracje są robione ręcznie. Wśród pierników wytwarzanych przez słowackich artystów dominują te w formie serca, a także okazjonalne: wielkanocne, czy z okazji I Komunii Świętej. Peter i Gabriela Kováčik wyrobem pierników zajmują się od ponad dwudziestu lat. Obydwoje należą do Ústredia Ľudovej Umeleckej Výroby (ÚĽUV), które skupia najznakomitszych twórców ludowych Słowacji, dbających o zgodność z tradycyjnymi technikami wytwarzania i regionalnym wzornictwem. Rodzinną tradycję zdobienia pierników Peter i Gabriela przekazują swojej córce Adeli.